Hvad er det der NADA egentlig?

feng-shui-1927585_1920.jpg

Måske har du tænkt på, hvad det der NADA egentlig er? Måske har du overvejet om NADA er noget for dig, eller om det overhovedet kan hjælpe på lige præcis dét, du går og tumler med i hverdagen? Måske har du i dit stille sind tænkt, at det der NADA da virker som noget hokus pokus.

 

Jeg vil her forsøge at komme med svar på de spørgsmål, som naturligt dukker op i vores sind, når vi hører om noget nyt, hvilket NADA netop er for mange. 

 

·     Hvad er NADA?

Helt kort, så er NADA en metode, som får folk mere i balance. Det er en behandlingsform, der afbalancere og styrker kroppens funktioner og genskaber indre ro, balance og fokus. 

 

·     Hvor stammer NADA fra?

NADA blev grundlagt i USA på baggrund af et øreakupunktur- og behandlingsprogram, som blev udviklet på Lincoln Hospital i Bronx, New York i 1974 af psykiater Michael Smith og hans medarbejdere. NADA-metoden er egentlig et recovery-program og bruges som et supplement til den eksisterende behandling. NADA-USA blev grundlagt i 1985 efter 11 års erfaringer med metoden i Bronx. Traditionel Kinesisk Medicin en vigtig inspiration til metoden.

 

·     Er NADA ligesom almindelig akupunktur?

Nej, NADA skal ikke opfattes som akupunktur. NADA har ikke fokus på symptombehandling. NADA er meget mere end de 5 punkter i hvert øre. NADA drejer sig primært om den personlige proces. Symptombehandlingen er sekundær. Det er dig, der arbejder med din egen kraft. Vores rolle som behandlere i caféen er at sætte processen i gang, så du kan finde dine indre ressourcer og værdier frem igen. Og opleve på egen krop, at dine værdier og evner stadig er tilstede og at forandring dermed er en mulighed.

 

·     Hvordan foregår en NADA-behandling hos dig?

En NADA-behandling foregår på den måde, at du får sat sterile engangsnåle i de samme 5 punkter i begge ører. Lider du meget af tankemylder, er det muligt at få sat en ekstra nål i panden. Derefter sætter eller lægger du dig behageligt i 45 minutter med nålene i ørene og slapper af til blid og stille musik. Det første kvarter af behandlingen vil jeg blidt guide dig ind i processen. Du kan have dine øjne åbne eller lukkede alt efter hvad der er mest behageligt for dig. Nogle falder i søvn – dette er helt okay. Du bliver tilbudt NADA-the under behandlingen, som har en mildt beroligende effekt og booster NADA-processen. Efter 45 minutter får du taget nålene ud, og du kan gå hjem med ro, fokus og balance. 

 

·     Gør det ondt at få NADA?

Du vil kunne mærke et prik, når nålene sættes i. Jeg vil bede dig om at trække vejret ind, og på udåndingen sættes nålen i. Vejrtrækningen beroliger nervesystemet, hvilket vil få prikket til at føles mildere. Somme tider kan et punkt være ekstra ømt, fordi det er aktivt. Ømheden vil fortage sig i løbet af et minuts tid. Nogle kan mærke at det ligesom snurrer eller spænder omkring nålene – dette betyder bare, at de er i fuld gang med at gøre deres arbejde.

 

·     Hvad hjælper NADA mod?

Nada har en positiv effekt på alle former for afhængighed (medicin, nikotin, mad, sukker, hash, stoffer, spil (ludomani), angst, søvnproblemer, stress, depression, vrede og aggression, eksamensangst, indlærings- og koncentrationsproblemer, spiseforstyrrelser, selvskadende adfærd, autisme, adhd, personlighedsforstyrrelser, smerter og generel personlig udvikling.

 

·     Hvordan kan NADA hjælpe mod så mange forskellige problematikker?

NADA er ikke rettet mod særlige diagnoser, men kan bruges i alle situationer, hvor en person har brug for indre ro, fokus og selvkontrol. 

Forklaret ud fra Traditionel Kinesisk Medicin, så stabiliserer NADA vores Yin og Yang. Yin kan kort forklares som vores parasympatiske nervesystem (ro) og Yang som vores sympatiske nervesystem (kamp/flugt).

NADA styrker vores selvberoligende system – det parasympatiske nervesystem, og det regulerer stresshormonet kortisol, da de tre første nåle i ørene regulerer binyren. Det vil sige, at NADA skaber balance mellem det parasympatiske og sympatiske nervesystem (vores yin og yang), så du vil opleve indre ro og kontrol i stedet for at være høj på stresshormoner.

Oplevelsen af indre ro og kontrol, vil medføre at du bliver i stand til at håndtere de forskellige problematikker, du står med i hverdagen. Det vil give dig overskud og fokus til refleksion inden du handler pr automatik. Det vil give dig mulighed for at kunne være i og udholde svære følelser i forbindelse med angst, afhængighed eller lign. Det vil skabe ro og fokus, så personlig udvikling og indlæring øges. Den fysiske ro vil også mildne smerter, da kropslige spændinger reduceres. 

 

·     Kan NADA så helbrede fx min angst?

Nej, NADA helbreder ikke. NADA skaber grundlag for, at du har ro, balance og overskud til din primære behandling. NADA er et supplement til andre metoder. Samtaler, medicinsk behandling, terapi, coaching, mindfulness m.m. profiterer af NADA.

 

·     Er NADA en form for terapi, hvor jeg skal fortælle alt muligt om mig selv?

NADA er en non-verbal metode. Dvs. at vi ikke samtaler om dine problemer. Jeg vil dog bede dig om at udfylde et ark, hvor du skalerer dig selv på forskellige parametre ved hver 3. behandling, så du kan følge din udvikling over tid. NADA-behandlingen er dit frirum, hvor du slapper af i stilhed.

 

·     Jeg har ikke så stærk en økonomi, så jeg har nok ikke råd til NADA

Filosofien i NADA er, at metoden skal gives til en pris, hvor alle kan være med. Økonomi og sociale kår må ikke være en hindring. Derfor koster en NADA-behandling højest 150,- her hos mig. Se mere under priser

 

·     Hvor mange gange skal man have NADA?

Det er individuelt, hvor mange behandlinger, der er brug for. Én behandling er oftest ikke nok, men kan give en umiddelbar ro, hvis du har haft en travl dag eller føler dig stresset. Nogle skal have 3-5 behandlinger, de fleste 10-15 behandlinger, alt afhængig af målet med behandlingen.

 

Jeg er bange for nåle, så NADA er nok ikke noget for mig?

Hvis du har nåleskræk, kan NADA stadig være noget for dig. I begyndelsen vil du kunne få sat ørekugleplastre på ørene i stedet. De virker ikke helt så kraftigt som nålene, men nogle oplever dog tilfredsstillende resultater alligevel. Med tiden bliver du måske klar til at prøve nålene. Du vil kunne starte med at få sat 3 nåle i hvert øre, og når du er klar til det, kan du få sat alle 5 nåle i ørene. Jeg vil aldrig presse dig til noget, du ikke bryder dig om. Du skal bare vide, at NADA også er en mulighed for folk med nåleskræk.

 

·     Jeg tror ikke på det hokus pokus med at nåle i ørene giver ro!

Det er helt okay. Man skal ikke tro på NADA for at det virker. NADA virker på trods af forsvarsmekanismer.

 

·     Er der bivirkninger ved behandlingen ?

Det er ikke udsædvanligt, at man under eller efter behandlingen kan blive meget træt. Trætheden fortager sig dog hurtigt. Ellers ses der ingen bivirkninger ved NADA.

 

Ønsker du at vide endnu mere om NADA, kan du læse mere på NADA-Danmarks hjemmeside